tisdag 30 augusti 2011

Mitt perfekta liv - som sockervadd, fast inte den kletiga sorten

Vissa böcker är som sockervadd för lässjälen. Den här boken är absolut sockervadd, men inte av den kletiga sorten.

Macy är ihop med världens tråkigaste pojkvän. Han är supersmart, jobbar på skolbiblioteket och är mentalt tjugo år äldre än sin fysiska uppenbarelse. Macys liv är inordnat efter konstens alla regler för att uppfylla de krav på ordning och perfektion både hon och andra i hennes närhet förväntar sig av Macy. Efter faderns död ett och ett halvt år tidigare är Macys behov av ordning så överhängande att pojkvännen blir hennes räddning. När han, via e-post, meddelar att han vill att de tar en paus i förhållandet tappar Macy fotfästet. När ramarna runt omkring henne faller öppnas dörrarna för ytterligare förändring och kaoset, ett godartat sådant, drabbar henne när hon möter människorna som jobbar för Wish catering.

Där finns den godhjärtade Delia, höggravid och oorganiserad, som har med sig fyra ungdomar, den ena mer själafri än den andra. Man älskar dem från första gången de omnämns och man förstår att det här är precis vad Macy behöver. Magpirret kommer när Wes presenteras och det fåniga måbra-leendet kommer när man som läsare inser det som huvudpersonen inte ännu förstått.

Det här är skön läsning för boksjälar som behöver boklig sockervadd. Vill man läsa mer av Sarah Dessen är den här boken också en riktig pärla.

Boken är utgiven av Rabén och Sjögren.

Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan i dag - Sara Ohlsson

Olivia är ihop med John som är fyra år äldre. När hon var fjorton och han sjutton var det inga problem, men nu när han är tjugoett och hon sjutton vill han göra slut. Olivia tappar fotfästet helt och i sin förtvivlan börjar hon älta och smida planer med bästa kompisen Emma om hur hon ska kunna bli ihop med John igen.

Olivia, som hela tiden berättar sin historia i jag-form, utgjuter sina känslor och sin enorma saknad efter pojkvännen och börjar söka sig till andra famnar och till andra händer som också är varma mot hennes kropp. Till slut undrar hon om det är John hon saknar, eller om det är beröringen hon vill åt.

Olivia går helt vilse i sitt känsloliv och gör sådant hon vill för stunden, då ofta påverkad av alkohol. Problemet är när hon vaknar nästa morgon och tänker att hon är äcklig. Andra pratar om henne och tycker att hon är slampig och horig och därför tycker Olivia samma sak.

Det sköna med den här boken är humorn som hela tiden glimmar till, inte minst från den osvikliga vännen Tor. Han är som en klippa mitt i stormen som lugnar och stöttar. Han finns kvar, även efter den kvällen när Olivia gör bort sig totalt. Det sköna är också att Olivia får hitta sig själv, men på sitt eget vis och inte helt och hållet uttalat. Mången, mången elev kommer att välja den här boken, bland annat tack vare titeln.

Utgiven av Gilla böcker.

tisdag 23 augusti 2011

Det stora huset - Nicole Krauss

Ett stort skrivbord med nitton lådor: i "Det stora huset" får läsaren följa med i fyra berättelser som alla på något sätt utspelar sig i närheten av skrivbordet. Först verkar allt lösryckt och det är svårt att identifiera vem som är berättare. Sedan kommer bokens andra del och små detaljer dyker upp igen, någonting som har varit underliggande blir synligt och plötsligt börjar pusslet falla på plats. När läsningen är över sitter jag och önskar att jag hade någon att diskutera en massa, massa detaljer med.

Du kan läsa en alldeles ypperlig sammanfattning av bokens handling HÄR, på Brombergs förlag.

Skriven text kan knappast bli tätare än den här. Meningarna är långa, styckena är långa och anföringsmarkörerna lyser med sin frånvaro. Den här romanen skulle passa mycket bra i en bokklubb där man tycker om att ha stora tolkningsmöjligheter och hyser en förkärlek för judiskt liv och judiska livsöden. Läs den och berätta för mig allt det jag har missat. Varför gjorde Leah som hon gjorde alla de där gångerna? Det skulle jag vilja veta. Och domarens pappa - ringde han? Jag tror det.

onsdag 17 augusti 2011

Tjuvarnas stad - David Benioff

Lev grips för stöld efter att ha plockat åt sig en nedskjuten tysk soldats pinaler. Han hamnar i en cell tillsammans med Kolja, en kvinnotjusare med talets gåva och som anklagats för desertering. De är båda övertygade om att deras sista stund är kommen och att de kommer att bli skjutna när morgonen kommer, men de får i stället ett erbjudande av översten: Om de kan samla ihop tolv ägg till dotterns bröllopstårta blir de benådade.


Eftersom romanen utspelar sig i Leningrad inger överstens erbjudande inte mycket hopp för huvudpersonernas överlevnad. Leningrad är ockuperat av tyskarna och de riskerar att bli skjutna oavsett vilka patruller de stöter på. Leningrad är helt tömt på mat och svälten som råder har drivit invånarna till att äta både murbruk och annat som de kan tänkas överleva på. Möjligheten att hitta ett ägg, eller därtill tolv, är mycket liten, för att inte säga obefintlig. I kampen för överlevnad gör ändå Lev och Kolja sitt bästa för att uppfylla uppdraget och det blir ett riktigt äventyr för läsaren att följa med på.


Det här är en riktigt bra bok och berättelsen skildrar krigets fasor samtidigt som författaren har vävt in de glädjeämnen som ändå finns mitt i allt det mörka. Huvudpersonerna diskuterar kärlek, litteratur och fadersfigurer och visar hur tidlösa vissa frågor är. Relationen mellan de två männen, två personer som under andra omständigheter aldrig skulle ha blivit vänner, är fint tecknad och bär hela vägen till sista sidan. Det är så väl beskrivet att man fryser mitt i denna rekordsommars värme.


Tjuvarnas stad är utgiven av Forums förlag, varifrån bilden är lånad. OBS! Värsta spoilervarningen på beskrivningen av boken på Forums hemsida! Jag varnade dig!

onsdag 10 augusti 2011

Flimmer - Anne Holt & Even Holt

Det finns för få intressanta kvinnliga karaktärer i spänningslitteraturen, tycker jag, men i Flimmer heter hon Sara Zuckerman och är råcool. Hon är en framstående hjärtspecialist, väl medveten om sitt värde, som äger rummet och avslutar samtalen. När två av hennes patienter dör två dagar efter det att de har opererats och när Sara upptäcker att någon vill att hon ska förstå att någonting inte står rätt till får det konsekvenser mer långtgående än hon någonsin kunnat ana.

Den här romanen är spännande med ingående och avancerade beskrivningar av sinusrytmer och venkatetrar. Det blir några bläddringar med CSI, vilket jag välkomnar. Jag tycker om de där mikroskopinzoomningarna när man får veta allt om klaffar och syremättnader. Flimmer är också underhållande i sina beskrivningar av relationen mellan Sara och kollegan Ola Farmen. Där diskuteras hennes judiska påbrå, hans familjesituation och deras yrke, med plus, minus och likamed. Jag köper allt rakt av: Sara är superduktig men ingen superhjälte, hon är intelligent men inget världsgeni och hon är känslig utan att bli ett gråtande våp.

Jag har ibland svårt för romaner som gör tidshopp och karaktärshopp. Det är lite varning på karaktärshoppen i den här boken, men samtidigt är det så snyggt ihopfogat i slutet att jag förlåter och går vidare = ) Det blir nästan filmiskt, med scener mycket smidigt infogade i varandra, samtidigt som det blir en cliffhanger av spänning när författarna byter fokus. Det är lite som en norsk variant av Dan Brown när tempot skruvas upp.



Vi kan det här med att skriva bra spänningslitteratur i Norden. Jag säger inte att vi är bättre i Sverige, för mina favoriter är främst norska och isländska, så vi kan väl slå oss för bröstet tillsammans och bara konstatera att det här är bra?


"Men för hjärtat är livet enkelt: det slår så länge det kan." (sid. 451)

Här händer inte mycket vill jag lova...

Det här med bloggande... Jag fattade inte vad det var, när det begav sig. Jag skyller på amningshjärna (inte för att jag hade någon, för hjä...