måndag 30 juli 2012

Sanningens ögonblick, Kristin Hannah


Tre systrar; Winona, Aurora och Vivi Anne, växer upp på en hästgård i bästa moderna westerntid. Inledningskapitlet talar om att modern nyligen har dött och systrarna presenteras efter hur de reagerar på dödsfallet. Winona är äldst och intar genast mammarollen. Hon ser hur de yngre systrarnas behov yttrar sig och är genast framme för att minimera skadan. Den känslofrånvände fadern bestämmer sig genast för att sälja hustruns älsklingshäst för att spara pengar och Winona gör sitt yttersta för att förhindra detta, trots att det innebär att hon måste förnedra sig själv. Förhållandet mellan henne och fadern är komplicerat redan från början och ingenting hon gör duger i hans ögon. Värre ska det dessutom bli, speciellt när relationen till systrarna ställs på sin spets. Trots fina meriter, en högt ansedd position som advokat och med ett intellekt som överträffar andras ses hon som oduglig eftersom hon inte har något handlag med hästar.

Aurora är mittenbarnet, medlaren, den lite bortglömda som gör mycket i kulisserna men som sällan får någon uppskattning för sin insats. Hon artar sig som hon bör; finner en snäll och tråkig man och får två lagom välartade barn. Precis som mellanbarn i allmänhet blir Aurora förpassad till periferin i den här boken och det är i stället äldsta och yngsta barnet som är intressanta.

Vivi Anne är yngst, prinsessan, den omhuldade och älskliga. Hon har solsken i blick, är livlig och positiv. Vacker som en dag charmar hon sin omgivning och tror att hon vet hur det är att leva fritt och vilt - till dess hon träffar Dallas. Halvindianen som anställs som förman på gården duger inte i faderns ögon och Vivi Anne är redan förlovad med en snäll och lite tråkig man, Luke. När hon sviker fästmannen sviker hon också en av sina systrar och deras relation ställs på tuffa prov.

Sanningens ögonblick beskriver en syskonrelation som verkligen inte är okomplicerad. De kärleksfulla och humoristiska stunderna trängs med svartsjuka och missunnsamhet, precis som det kan vara i verkliga livet. Boken är intressant på så sätt, samtidigt som de avslutande passagerna med en tonåring som tvingas till skrivande, blir lite väl sockersöta för min smak. Klart läsvärd en smågrå sommardag.

onsdag 11 juli 2012

Matchad - Ally Condie

Man ska inte döma boken efter omslaget, eller så är det just det man ska göra. Det här omslaget är riktigt briljant. För att få veta varför måste du läsa boken, men titeln, bubblan och färgerna speglar innehållet på ett alldeles lysande sätt.

Cassia är sjutton år, vilket enligt mig är den optimala åldern att sätta på en karaktär. Senare delen av tonåren, strax innan myndighetsåldern... Magisk ålder, helt enkelt. Vid sjutton års ålder närvarar alla ungdomar vid en matchningsceremoni som Samfundet anordnar. Där får sjuttonåringarna reda på vilken person de ska gifta sig med och senare skaffa barn tillsammans med. Denna händelse emotses med glädje och spänning av alla, eftersom allt är statistiskt uträknat; din match är den optimala partnern för att avkomman ska bli frisk och stark. När Cassia blir matchad blir resultatet inte riktigt vad hon har tänkt sig. När hon sedan ska få ta reda på mer om sin partner väntar nästa överraskning. Samfundet - som aldrig gör fel - måste agera och Cassia börjar förstå att allt inte är som det ser ut att vara.

 Jag trodde inte att jag var så där jätteförtjust i dystopier, men de är ju ruggigt intressanta. Den här är ruggigt intressant på sitt eget sätt. Som läsare får man inga långa beskrivningar av framtidssamhället i detalj, utan Cassia lever sitt liv som vilken annan framtidstonåring som helst och genom hennes ögon får man små pusselbitar som talar om hur samhället fungerar. Hon som tidigare varit den perfekta medborgaren fylls av uppror och man följer med spänning hur trycket i hennes inre byggs upp.

Kärlek och uppror presenteras i en skön blandning i Matchad och författaren har vävt in det västerländska kulturarvet, eller snarare bristen på det, på ett alldeles lysande sätt. Det här tycker jag om!

Bok och bild från förlaget.

söndag 8 juli 2012

TÄNK PÅ ETT T4L - John Verdon


Tänk dig att du får ett handskrivet brev adresserat till dig. Brevet uppmanar dig att tänka på ett tal. Tänk dig sedan att det följer med ytterligare ett litet kuvert i brevet och i kuvertet ligger en lapp med talet du precis har tänkt på. Detta händer självhjälpsgurun Mark Mellery och han kontaktar därför sin universitetskamrat Dave Guerny, en förtidspensionerad utredare med seriemördare som specialitet.

Brevet är författat på vers och verkar till en början vara ett lekfullt skämt. När tre olika brev har kommit börjar mottagaren förstå att det ligger ett förtäckt hot bakom och det antyds också att tiden är utmätt.

Det här är en småspännande deckare, som gjord att läsas under sommaren. Boken är kanske ingenting extraordinärt som mordhistoria, men beskrivningarna av Guerny är inte de urvattnade schablonerna man är van vid, utan här får utredaren vara en reflekterande och självkritisk människa med både brister och fel.

Den här boken kommer dock att bli ihågkommen mest för att jag skrattade så gott innan jag började läsa den. Bibliotekarien ringde och sade att jag hade en bok att hämta. "Tänk på ett tal" fortsatte hon och jag tänkte på ett tal. När bibliotekarien inte sa någonting på en lång stund förstod jag att Tänk på ett tal var själva titeln på boken.






Här händer inte mycket vill jag lova...

Det här med bloggande... Jag fattade inte vad det var, när det begav sig. Jag skyller på amningshjärna (inte för att jag hade någon, för hjä...